edit]" />
DOLAR 18,8383 0.1%
EURO 20,3282 -1.12%
ALTIN 1.128,40-2,33
BITCOIN 4395450,05%
İstanbul

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

13:23

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

73 okunma

Filmography[edit]

ABONE OL
Ocak 18, 2023 02:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search
Zora Kerova
Born
Zora Ulla Keslerová

(1950-08-11) 11 August 1950 (age 72)
Other namesZora Keer, Zora Kerowa
Occupation(s)Actress, dancer, singer, model
Years active1978–2012
Spouse
(m. 1981; div. 1997)
Children1

Zora Ulla Keslerová (born 11 August 1950) is a Czech actress, dancer, singer and model. Often credited under the names Zora Kerova, Zora Kerowa or Zora Keer, she became known for starring in numerous Italian horror films during the 1980s.

Born in Prague, Czechoslovakia, she began her career as a dancer and singer, later becoming a photo model. Kerova made her screen debut in the Italian film, La febbre americana (1978). A year later, she appeared in the Czech drama, Křehké vztahy, and another Italian film, Terror Express. She followed by starring in cult horror films such as Antropophagus (1980), Cannibal Ferox (1981) and Lucio Fulci‘s The New York Ripper (1982). She later appeared in another two Fulci’s films, Touch of Death (1988) and Sodoma’s Ghost (1988).

Early life[edit]

Zora Kerova was born in Prague, Czechoslovakia.

Career[edit]

She began her career as a cultural dancer and singer, and later became a model. Her career expanded and she decided to become an actress. She began her acting career in Italian cinema. In 1978, she made her acting debut in La Febbre Americana, with co-star Italian actor and writer George Eastman (actor), whom she also worked with in later films. In 1979, Zora starred in the Czech film Krehké Vztahy (The Fragile Relations), a psychological drama, in which she played a divorced mother. The film was not a success at the time. A string of minor film roles followed.

Italian cinema offered more for her career; she became a star in Italy under several names including Zora Kerowa and Zora Keer. She appeared in many erotic, action, and of course horror films throughout the eighties.

Apart from her roles in erotic films, Zora is remembered for starring in several cult horror classics. In 1980, she played psychic “Carol” in Antropophagus, in which she and a group of people head to an island, Carol feels there is something evil on it, and the group is one by one murdered by a madman played by George Eastman. Zora said in interviews she mainly remembers being very seasick in the boating scenes.[citation needed] In a 2005 interview alongside Eastman, Kerova explained that she never really got to know director Joe D’Amato on the set of the film, and that she learned phonetic English by listening to The Beatles.[1]

In 1981, she starred as “Pat Johnson” in Cannibal Ferox, in which she was seen hanging on hooks by her breasts.[2] In 1982, she played “Eva” in The New York Ripper, in which her character gets a smashed liquor bottle into her groin by the insane killer.

Then, Zora again worked with George Eastman in The New Barbarians (also known as Warriors of the Wasteland).[3]

Throughout her acting career she has worked with such directors as Joe D’Amato, Umberto Lenzi, Lucio Fulci, and Ferdinando Baldi. Fulci was her favorite director, and in interviews she dispelled the rumor that he was a misogynist.[citation needed]

Her final cinematic film Papà dice messa came out in 1996, but Kerova returned to acting in 2006 starring in the direct-to-video film La Radice del Male (The Root of Evil) directed by Silvana Zancolò.[4][5]

Filmography[edit]

Film
YearTitleRoleNotes
1976La casa dalle finestre che ridonoWaitress (uncredited)“The House with Laughing Windows”
1978Le evase – Storie di sesso e di violenzeAnna“Escape from Women’s Prison”
1978La Febbre AmericanaLisa“American Fever”
1980Krehké vztahyBára“The Fragile Relations”
1980La ragazza del vagone lettoAnna“Terror Express”
1980Contes PerversNathalie“Les Filles de Madame Claude” / “Erotic Tales”
1980La vera storia della monaca di MonzaSister Virginia de Leyva“The True Story of the Nun of Monza”
1980AntropophagusCarol“Anthropophagus: The Beast” / “The Grim Reaper”
1980Jak napálit advokáta
1981Krakonos a lyzníciVichrová
1981Cannibal FeroxPat Johnson“Make Them Die Slowly”
1981RetezMarta Kavanová
1982Lo squartatore di New YorkEva“The New York Ripper”
1982Sny o Zambezi“Dreams About Zambezia”
1983I nuovi barbariWoman – Moses’ Group“The New Barbarians”
1983Vítr v lapseIlonka
1984Andel s Dáblem v TeleKristýna – madona spacích vozu
1985Fesák HubertRuza“Hubert the Smart Boy”
1985Skalpel, prosímZdravotní sestra
1985Perinbaba“The Feather Fairy”
1986Operace me dcery
1988Quando Alice ruppe lo specchioVirginia Field“Touch of Death” (direct-to-video)
1988Il fantasma di SodomaSuccubus“Sodoma’s Ghost” (direct-to-video)
1988Andel svádí dáblaZanet Azárt
1988Kdo ví, kdy zacne svítat
1989Luna di sangue“Moon of Blood”
1995Mollo tutto“I’ll Leave It All Behind Me”
1995Altrove
1996Papà dice messaMara
2006La radice del male“The Root of Evil” (direct-to-video)
2012Líbáš jako ďábelPuppa“You Kiss Like a Devil”
Television
YearTitleRoleNotes
1984Této noci v tomto vlakuMarieTV movie
1990Hansel e GretelWoman in Bath (uncredited)TV movie; “Hansel and Gretel”
1991L’ispettore Sarti – Un poliziotto, una cittàClaudiaSeason 1, Episode 8
2001ResurrezioneTV movie; “Resurrection”

References[edit]

 1. ^ George R. Reis“Anthropophagus (The Grim Reaper) (1980)”. dvddrive-in.com. Retrieved 27 December 2010.
 2. ^ “Top 10 Most Gruesome Movie Scenes”. dailytop10.net. Retrieved 27 December 2010.
 3. ^ George R. Reis“Anthropophagus (The Grim Reaper) (1980)”. dvddrive-in.com. Retrieved 27 December 2010.
 4. ^ “Zora Ulla Keslerová Biography”. csfd.cz. Retrieved 27 December 2010.
 5. ^ “silvana zancolò film director”. Retrieved 3 October 2018.

External links[edit]

Yhdysvaltalaisen tilannekomediasarjan Frendit kymmenellä tuotantokaudella esiintyy kuusi päähenkilöä ja lukuisia muita sivuhenkilöitä.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella päähenkilön esittäjällä oli kokemusta tilannekomediasarjoista ennen Frendejä.

 • Rachel Karen Green (Jennifer Aniston) — muotiharrastaja ja Monican paras ystävä lukiosta. Rachel ja Ross Geller ovat on-off-suhteessa koko sarjan ajan. Rachelin ensimmäinen työ on tarjoilijana Central Perkissa. Hän saa myöhemmin apulaisostajan paikan Bloomingdale’silla ja Ralph Laurenilla. Ennen rooliaan Frendeissä Aniston oli näytellyt useissa epäonnistuneissa televisiosarjoissa.[1] Näyteltyään kriitikoiden pilkkaamassa elokuvassa Leprechaun, hän oli valmis luopumaan näyttelijän urasta, kunnes hän koe-esiintyi Frendeihin
 • Phoebe Buffay-Hannigan (Lisa Kudrow) — omalaatuinen hieroja ja muusikko (eräs hänen tunnetuimmista kappaleistaan on ”Smelly Cat”). Phoebesta tuli koditon hänen ollessaan 14-vuotias ja hän joutui elämään kadulla. Ennen rooliaan Frendeissä Kudrow oli esittänyt Phoeben kaksoissiskoa Ursula Buffayta televisiosarjassa Hulluna sinuun, ja hän uusi roolin Frendeissä.[1] Ennen näyttelijänuraa Kudrow oli työskennellyt muun muassa tutkijana isälleen.
 • Joseph “Joey” Francis Tribbiani, Jr. (Matt LeBlanc) — vaikeuksissa oleva näyttelijä, joka rakastaa ruokaa ja joka tuli tunnetuksi kuvitteellisesta tohtori Drake Ramorayn roolistaan televisiosarjassa Päivien viemää. Joey on naistenmies ja hänellä on useita naisystäviä sarjan aikana (hänen iskulauseensa on “How’r you doin’?”), ja hän rakastuu Racheliin kahdeksannella kaudella. Ennen rooliaan Frendeissä LeBlanc oli esiintynyt lyhytaikaisessa televisiosarjassa TV 101 ja pienemmässä roolissa televisiosarjassa Pulmuset.[3]
 • Ross Eustace Geller (David Schwimmer) — paleontologi, joka työskentelee luonnonhistoriallisessa museossa ja myöhemmin professorina New Yorkin yliopistolla. Rossilla on takanaan kolme epäonnistunutta avioliittoa (mukaan lukien yksi, joka oli päättynyt jo ennen sarjan alkua), ja hän on-off-suhteessa Rachelin kanssa koko sarjan ajan. Ennen rooliaan Frendeissä Schwimmer oli näytellyt pientä roolia televisiosarjoissa Kesä 68 ja NYPD Blue. Schwimmer on sarjan näyttelijöistä ainoa, joka on oikeasti kotoisin New Yorkista.

Sivuhenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charles Bing[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Kathleen Turner

Charles Bing on Chandler Bingin isä. Hän on transvestiitti ja oli ennen naimisissa Nora Tyler Bingin kanssa, jonka kanssa hän ei enää ole väleissä. Chandler on kertonut useita muita kauhistuttaneita faktoja isästään, kuten sen, että hän ansaitsi viikkorahansa nyppimällä kulmakarvoja isältään ja tämän ystäviltä. Hän on esiintynyt Las Vegasissa Viva Las Gaygas show’ssa, missä myös Chandler avusti häntä nuorena. Hänen taiteilijanimensä on Helena Handbasket.

Ursula Buffay[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Lisa Kudrow

Ursula Pamela Buffay on fiktiivinen henkilö televisiosarjoista Hulluna sinuun ja Frendit. Ursula on Phoeben ilkeä kaksoissisar, joka ei ole kummoisissa puheväleissä siskonsa kanssa. Hän on toiminut myös pornotähtenä.

Carol Willick[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Jane Sibbett

Carol Willick on Ross Gellerin entinen vaimo ja Susan Bunchin lesbokumppani. Hänellä ja Susanilla oli suhde jo tämän ollessa naimisissa Rossin kanssa. Susanin ja Rossin välit ovat olleet huonot siitä lähtien, kun Ross syytti Susania Carolin “varastamisesta”.

Carol on opettaja ja huomasi olevansa lesbo Susanin tullessa kuvioihin. Carol ja Susan tapasivat kuntosalilla. Sekä Carolin vanhemmat että Ross järkyttyivät kun kuulivat että Carol on lesbo. Myöhemmin saatiin tietää että Carol on raskaana ja että lapsi on Rossin.

Jack Geller[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Elliott Gould

Jack Geller on Monican ja Rossin isä. Hän on humoristinen.

Gunther[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: James Michael Tyler

Gunther on Central Perk -kahvilan työntekijä. Gunther on rakastunut Rachel Greeniin, mutta hän ei uskalla kertoa tunteistaan, ennen kuin vasta aivan viimeisessä jaksossa.

Mike Hannigan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Paul Rudd

Mike Hannigan on Phoeben mies. Phoebe tapasi hänet sopiessaan järjestävänsä tuplatreffit Joeyn kanssa. Joey etsisi miehen Phoebelle ja Phoebe vastaavasti naisen Joeylle. Joey kuitenkin unohti treffit kokonaan, ja meni ajattelemattomuuttaan sanomaan Phoebelle miehen olevan nimeltään Mike. Niinpä Joey meni Central Perk -kahvilaan etsimään jotakuta miestä, jonka nimi on Mike. Hän löysi Mike Hanniganin ja järjesti tämän treffeille Phoeben kanssa.

Tag Jones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Eddie Cahill

Tag Jones oli Rachelin assistentti seitsemännellä tuotantokaudella. Oikeasti Rachelilla oli tarkoituksena palkata eräs nainen nimeltään Hilda, mutta päätyi Tagiin koska piti hänestä niin paljon. Loppujen lopuksi Rachel ja Tag päätyvät yhteen ja kiitos tästä kuuluu Joeylle ja tämän möläytykselle “Sanoinhan että hän tykkää takaisin” Monen selityksen jälkeen he alkavat seurustella. Rachel lopettaa suhteen jaksossa “Kolmekymppiset” koska halusi vakavemman suhteen (Tag oli tuolloin 24 ja Rachel 30). Se ei ollut tosin viimeinen kerta kun Tag nähtiin sillä, jaksossa “Punainen paita” Phoebe kutsuu Tagin koska epäilee tämän olevan Rachelin lapsen isä.

Mr. Heckles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Larry Hankin

Mr. Heckles oli vanha mies, joka asui asunnossa Monican ja Rachelin alapuolella. Hän valitti usein näiden aiheuttamasta melusta, vaikkeivat nämä koskaan tehneet mitään, ja hakkasi asuntonsa kattoon luudalla.

Herra Hecklesin kuolema” -jaksossa Mr. Heckles kuoli hakatessaan luudallaan kattoon ja jätti kaiken omaisuutensa “yläkerran meluaville tytöille”. Ystävykset menivät tutkimaan tämän tavaroita, mutta ne olivat pääasiassa roskaa. Chandler Bing kuitenkin samaistui Mr. Hecklesiin löytäessään useita yhtäläisyyksiä heidän välillään.

Janice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Maggie Wheeler

Janice Litman-Goralnik (o.s. Hosenstein) oli Chandlerin entinen tyttöystävä. Janicen muistaa ja tunnistaa parhaiten sanonnasta ” Oh – my – God”, jota Janice sanoi aina kun törmäsi muihin Frendeihin, etenkin Chandleriin. Janicen nauru on myös niitä asioita, joista hänet muistaa ja tunnistaa. Janice on myös ehkä merkittävin Frendien sivuhenkilöistä. Hänet nähtiin tai kuultiin sarjan jokaisella tuotantokaudella.

Joanna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Alison LaPlaca

Joanna oli Rachelin johtaja Bloomingdale’sissa, joka tapaili Chandleria muutamaan kertaan. “Bailaamaan”-jaksossa Joanna lupasi Rachelille ylennyksen, mutta kuoli auton törmättyä häneen, eikä tämä ylennys koskaan toteutunut.

Estelle Leonard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: June Gable

Estelle Leonard oli Joey Tribbianin agentti, joka hankki tälle rooleja. Vaikka hän saikin Joeylle Dr. Drake Ramorayn roolin Päivien viemää -saippuaoopperaan, hän ei ollut kovinkaan hyvä työssään ja useimmat Joeyn roolit olivat pieniä. Kerran Estelle myös uskoi, että Joey oli antanut hänelle potkut ja yritti sabotoida hänen uraansa.

Estellen muita asiakkaita oli näyttelijä koirapyramidin kanssa ja Al Zebooker, mies joka syö paperia. Estelle kuoli kymmenennellä tuotantokaudella ja siihen aikaan hänen ainoat asiakkaat olivat Joey ja Al Zebooker.

Marcel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marcel oli Ross Gellerin lemmikkinä ollut kapusiiniapina ensimmäisellä tuotantokaudella. Se oli laiton eksoottinen eläin, jonka eläinsuojelun työntekijä Luisa (Rachelin ja Monican entinen luokkakaveri) oli ottaa haltuunsa. Ross lahjoitti Marcelin San Diegon eläintarhaan tämän muututtua seksuaalisesti aggressiiviseksi. Ross sai kuitenkin tietää myöhemmin, että Marcel varastettiin eläintarhasta ja siitä tuli myöhemmin maskotti olutyhtiön mainoksiin. Ystävykset näkivät Marcelin viimeisen kerran Outbreak 2: The Virus Takes Manhattan -elokuvan kuvauksissa, jossa tämä esiintyi.

Katie, yksi Marcelia esittävistä apinoista, itse asiassa esiintyi todellisuudessa elokuvassa Tuntematon uhka (Outbreak).

Eddie Menuek[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Adam Goldberg

Eddie Menuek oli Chandlerin kämppis toisella tuotantokaudella.

Eddie muutti Chandlerin luokse Joeyn muutettua omaan asuntoonsa. He tapasivat supermarketissa Eddien auttaessa Chandleria valitsemaan chorizoa. Chandlerille kuitenkin selvisi myöhemmin ettei heillä ole mitään yhteistä; Eddie vihasi Baywatchia, varasti mallinuken pään Macy’sta ja kuivatti hedelmiä hysteerisesti. Pian Chandler tapasi Eddien entisen tyttöystävän, Tillyn, jonka Eddie sanoi tuhonneen elämänsä. Tilly saapui tuomaan Eddien vanhaa, tyhjää akvaariota. Eddie kuitenkin näki Tillyn ja tyhjän tankin tämän juuri ollessa lähtemässä uskoen, että Chandler makasi Tillyn kanssa ja tappoi Buddyn, Eddien kultakalan. Eddie päätti korvata kalan kultakalakeksillä.

Pian Chandler päätti, että Eddien täytyisi lähteä, sillä hän muun muassa katseli nukkuvaa Chandleria öisin. Useiden yritysten jälkeen Chandler sai viimein Eddien muuttamaan. Hän raahasi tämän tavarat ulos asunnosta Joeyn kanssa, ja väitti Eddielle ettei ollut koskaan asunut hänen kanssaan, minkä Eddie uskoi.

Ruma alaston mies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruma alaston mies on hahmo, joka asuu Monican asunnon läheisessä asunnossa. Hänen oikea nimensä ei ole tiedossa, vaan päähenkilöt kutsuvat tätä “rumaksi alastomaksi mieheksi”, koska hän oli ruma, lihava ja kulki asunnossaan alasti. Häntä ei kuitenkaan kutsuttu aina tällä nimellä vaan eräässä jaksossa Phoebe kutsui häntä “söpöksi alastomaksi mieheksi”. Lisäksi Rachelin äiti kutsui häntä “epäviehättäväksi alastomaksi mieheksi, joka soittaa selloa“.

Sarjassa häntä kuvattiin vain kahdesti. Kerran, kun tämän luultiin kuolleen, ja silloinkin näytettiin vain hänen vatsansa, ja myöhemmin uudestaan selän takaa.

Ruma alaston mies asui asunnossa suoraan vastapäätä Rachelin ja Monican asuntoa ja tästä syystä jokainen asunnossa olleista kykeni näkemään suoraan miehen asuntoon. Ensimmäisinä vuosina ystävykset katselivatkin usein miehen asuntoon selostaen mitä siellä tapahtuu. Kerran he uskoivat miehen olevan kuollut ja kokosivat pitkän tökkimisvälineen, jolla koettivat onko tämä hengissä.

Eräässä jaksossa ystävykset saivat tietää, että ruma alaston mies oli muuttamassa pois ja vuokraamassa asuntoaan (samalla he huomasivat ironisen seikan; useissa miehen laatikoista oli vaatteita). Useat henkilöt yrittivät saada asunnon itselleen, mukaan lukien Ross Geller, joka loppujen lopuksi voitti kilpailijansa menemällä miehen luokse syömään tämän seuraksi ostamiaan minimuffinseja (alastomana Rossina). Näin mies muutti pois eivätkä ystävykset enää kyenneet katselemaan häntä Monican ja Rachelin asunnosta.

Rumasta alastomasta miehestä ei kuulunut tämän jälkeen mitään, eikä hän esiintynyt viimeisessä jaksossa.

Russ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: David Schwimmer

Russ oli Frendeissä toisella tuotantokaudella esiintynyt sivuhahmo, joka oli täsmälleen samanlainen kuin Ross. Russ oli Rachelin poikaystävä, mutta Rachel erosi kuitenkin hänestä kun tajusi tämän muistuttavan liikaa Rossia.

Judy Geller[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Christina Pickles

Judy on Monican ja Rossin äiti. Hän suosi vanhempaa lastaan, eli Rossia, joten Monica on aina yrittänyt tavoitella vanhempiensa suosiota.

Emily Waltham[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Helen Baxendale

Emily on Ross Gellerin toinen vaimo/avioero, hieman kontrollifriikki ja brittiläinen. Emily tuli mukaan Frendeihin 4. tuotantokauden puolivälissä Rachelin pomon pahasuisena veljentyttärenä, mutta myöhemmin hän on ystävällinen ja tunteellinen. Jätettyään Rossin (koska Ross sanoi alttarilla “Rachel”) hän vaatii Rossia olemaan koskaan tapaamatta Rachelia ja tätähän Ross ei voi tehdä…

Amy Green[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Christina Applegate

Amy on Rachel Greenin sisko. Amy esiintyy sarjassa kahdesti. Hänet kuvataan hyvin itsekeskeisenä ja hieman tyhmänäkin henkilönä; hän ei esimerkiksi ikinä muista ihmisten oikeita nimiä ja Rachelin mukaan Amy varastaa aina kaiken mitä Rachelilla on. Ensimmäisen kerran hänet tavataan, kun hän tulee lainaamaan Rachelilta hiustensuoristajaa treffejään varten. Treffit kuitenkin peruuntuvat, koska miehen vaimo palasi kaupunkiin ja Rachel kutsui Amyn Monica Gellerin luokse kiitospäivän aterialle. Aterialla Rachel ja Amy riitaantuvat, koska Rachel sanoo, ettei antaisi Emmaa Amylle jos kuolisi. Seuraavan kerran hänet tavataan kun hän tulee kertomaan, että on menossa naimisiin entisen poikaystävänsä isän kanssa, tuon hienon asunnon takia. Rachel rohkaisee Amya jättämään miehen ja etsimään itselleen jonkun jota rakastaa. Amy noudattaa neuvoa, mutta muuttaakin Rachelin ja Joey Tribbianin luokse.

Jill Green[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Reese Witherspoon

Jill on Rachel Greenin sisko. Hän esiintyy kahdessa peräkkäisessä jaksossa, joista ensimmäisessä hän saapuu Chandler Bingin ja Monican asunnolle, koska luulee Rachelin yhä asuvan siellä. Hän kertoo, että heidän isänsä ei enää anna hänelle rahaa, ja että tuo käski Jillin tulla oppimaan elämistä “ainoalta tyttäreltä josta hän on ylpeä”. Hän myös kertoo, että syy tähän oli se, että hän osti ystävälleen veneen. Rachel lupaa auttaa siskoaan, mutta se osoittautuu varsin hankalaksi, sillä tämä on opetellut luottokorttien numerot ulkoa, eikä lopeta shoppailua. Rachel myös vahingossa saa Jillin lähtemään Ross Gellerin kanssa treffeille, jonka jälkeen Rachel on todella mustasukkainen, peläten Rossin ja Jillin menevän naimisiin. Ross kuitenkin lupaa Rachelille, ettei enää käy treffeillä Jillin kanssa, jos se häiritsee Rachelia. Tästä taas syntyy riita Rachelin ja Jillin välille ja Jill koettaa saada Rossin kanssaan sänkyyn kostoksi siskolleen. Tämä ei kuitenkaan onnistu ja Jill lähtee. Tästä huolimatta Jill on kuvattu Rachelin suosikkisiskona; tämä mainitaan samassa jaksossa kun Amy tulee ensi kertaa vierailulle. Myöhemmin Rachel saa myös kuulla Amylta, että Jillin Atkinsin dieetti meni mönkään ja tämä on lihonut.

Pete Becker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Jon Favreau

Pete on Monican miljonääripoikaystävä kolmannella tuotantokaudella. Monica ei ollut aluksi ihastunut Peteen, mutta myöhemmin heillä oli aika vakavakin suhde. Monica jätti Peten tämän aloitettua uran häkkitaistelijana.

Esitelty yhdeksännellä tuotantokaudella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

190px Paul Rudd LF
Paul Rudd esitti Phoeben miesystävää ja aviomiestä Mike Hannigania yhdeksännellä ja kymmenennellä tuotantokaudella.
 • Michael “Mike” Hannigan (Paul Rudd) — Phoeben miesystävä ja myöhemmin aviomies: jaksossa “The One with the Pediatrician” (tuotantokausi 9, jakso 3) Joey unohtaa luvanneensa järjestää Phoebelle treffiseuraa. Joey valehtelee Phoebelle ja kertoo järjestäneensä hänelle miehen, joka on nimeltään Mike. Tämän jälkeen Joey menee Central Perkiin ja huutaa miestä nimeltä “Mike”. Mike Hannigan vastaa Joeylle ja Joey ottaa hänet mukaan tuplatreffeille. Lopulta Mike ja Phoebe muuttavat yhteen. Kun Phoebe kertoo haluavansa joskus naimisiin, Mike kertoo hänelle että hänen entinen avioliittonsa ei sujunut hyvin eikä hän halua ikinä naimisiin, joten he eroavat. He kuitenkin huomaavat, etteivät voi olla erossa toisistaan ja he palaavat yhteen jaksossa “The One with the Memorial Service” (tuotantokausi 9, jakso 17). Jaksossa “The One in Barbados, Part 1” Mike kosii Phoebea samaan aikaan kuin Phoeben entinen miesystävä David. Phoebe ei suostu kummankaan kosintaan, mutta kertoo Mikelle haluavansa olla hänen kanssaan. Myöhemmin Mike eroaa tyttöystävästään Precious (Anne Dudek) – Mike oli tapaillut Preciousta sillä aikaa, kun he olivat olleet erossa Phoeben kanssa. Jaksossa “The One Where Rachel’s Sister Babysits” (tuotantokausi 10, jakso 5) Mike kosii Phoebeta ja he menevät naimisiin. Kun Phoebe ehdottaa muuttavansa nimekseen “Prinsessa Consuela Bananahammock”, Mike kertoo muuttavansa nimensä “Paska Pussiksi”. Mike tekee pienen esiintymisen myös sarjan päätösjaksossa.
 • Theodore ja Bitsy Hannigan (Gregory Itzin ja Cristine Rose) — Miken rikkaat ja ylimieliset vanhemmat. Mike esittelee Phoeben heille, mutta he tekevät selväksi, etteivät halua Phoebea sukuunsa. Mike kuitenkin uhmaa heitä ja kertoo rakastavansa Phoebea vanhempiensa ja näiden ystävien edessä. He osallistuvat Phoeben ja Miken häihin jaksossa “The One with Phoebe’s Wedding”.
 • Leonard Hayes (Jeff Goldblum) — ohjaaja, jonka mielestä Joeyn esiintyminen ei ole “tarpeeksi kiireellistä”; Joey päättää juoda paljon nesteitä, joten toisen koe-esiintymisen aikana hänen tarvitsee päästä vessaan.
 • Amy Green (Christina Applegate) — Rachelin toinen sisko, joka esiintyy ensimmäisen kerran jaksossa “The One with Rachel’s Other Sister” (tuotantokausi 9, jakso 8). Hän saapuu Monican ja Chandlerin kiitospäivän aterialle, jossa hän hermostuu, sillä hänelle kerrotaan ettei hän saa Emman huoltajuutta, jos Rachel ja Ross kuolevat. Hän esiintyy myös jaksossa “The One Where Rachel’s Sister Babysits”, jossa hän kertoo Rachelille naivansa entisen poikaystävänsä rikkaan isän. Rachel yrittää opettaa hänelle vastuullisuutta ja antaa hänen vahtia Emmaa. Amy hankkii Emman korviin reiät.
Applegate voitti Primetime Emmy -palkinnon kategoriassa Outstanding Guest Actress in a Comedy Series esiintymisestään jaksossa “The One with Rachel’s Other Sister”, ja hän sai toisen ehdokkuuden esiintyessään jaksossa “The One Where Rachel’s Sister Babysits”.
 • Gavin Mitchell (Dermot Mulroney) — Rachelin sijainen Ralph Laurenilla. Rachelin pomo Zelner pitää Gavinista, joten Rachel päättää äitiyslomansa suunniteltua aikaisemmin jaksossa “The One Where Rachel Goes Back to Work” (tuotantokausi 9, jakso 11). Heidän työsuhteensa parantuu jaksossa “The One with Phoebe’s Rats”, ja he suutelevat Rachelin syntymäpäiväjuhlissa. Jaksossa “The One Where Monica Sings” (tuotantokausi 9, jakso 13) Rachel kertoo Gavinille, että vaikka hän pitää hänestä, suhde olisi monimutkainen Rossin takia.
 • Steve (Phill Lewis) — Chandlerin pomo tämän ollessa työharjoittelussa. Esiintyy jaksoissa “The One Where Rachel Goes Back to Work”, “The One with the Mugging” ja “The One with the Lottery”, jossa hän tarjoaa Chandlerille työtä nuorempana copywriterina.
190px Aisha Tyler SDCC 2014
Komedienne Aisha Tyler esitti Joeyn ja myöhemmin Rossin naisystävää tuotantokausilla yhdeksän ja kymmenen.
 • Charlie Wheeler (Aisha Tyler) — viehättävä paleontologi, johon Ross rakastuu jaksossa “The One with the Soap Opera Party” (tuotantokausi 9, jakso 20). Ross suunnittelee pyytävänsä häntä ulos, mutta Joey ehtii aikaisemmin. Sen sijaan että Ross olisi katkera, hän auttaa Joeyta keksimään älykkäitä paikkoja, joihin tämä voisi viedä Charlien. Rossin konferensissa jaksossa “The One in Barbados” Charlie kertoo Joeylle ettei heillä ole mitään yhteystä ja he eroavat. Tämän jälkeen Charlie ja Ross alkavat seurustella. Jaksossa “The One with Ross’s Grant” (tuotantokausi 10, jakso 6) Charlie ja Ross eroavat, ja hän palaa yhteen entisen poikaystävänsä tohtori Benjamin Hobartin (Greg Kinnear) kanssa.
Charlien roolihahmo luotiin erityisesti vastalauseena kritiikkiin, jota Frendit sai siitä, että sarjassa oli nähty liian vähän etnisten vähemmistöjen edustajia. Aisha Tyler oli vasta sarjan toinen tummaihoinen näyttelijä ensimmäisen ollessa Gabrielle Unionin roolihahmo Kristen Lang jaksossa “The One with the Cheap Wedding Dress” (tuotantokausi 7, jakso 17).[6]
 • Molly (Melissa George) — Emman kaunis lastenhoitaja. Kun Joey näkee hänet, hän ihastuu välittömästi. Ross yrittää pitää Joeyta kaukana Mollysta, jonka johdosta Joey haluaa häntä yhä enemmän. Ross pyytää Chandleria katsomaan Joeyn perään. Kun Ross luennoi Joeylle, oveen koputetaan ja siellä on Mollyn tyttöystävä. He suutelevat ja Ross sanoo, että ei taidakaan olla mitään ongelmaa. Joey kuitenkin kiihottuu yhä enemmän siitä, että hän on lesbo. Molly esiintyy myös jaksossa “The One Where Monica Sings” (tuotantokausi 9, jakso 13).
 • Sandy (Freddie Prinze, Jr.) — Emman toinen lastenhoitaja. Kun Ross ja Rachel ovat haastatelleet useita naispuolisia lastenhoitaja, he yllättyvät nähdessään että Sandy on mies. Työhaastattelussa Sandy voittaa Rachelin puolelleen ja Rachel palkkaa Sandyn Rossin vastusteluista huolimatta. Sandy osoittaa olevansa erittäin pätevä ja hän opettaa jopa Joeyta, mutta Ross joutuu erottamaan hänet, sillä tämä ei voi sietää ajatusta miespuolisesta lastenhoitajasta.
 • Wendy (Selma Blair) — Chandlerin työkaveri tämän työskennellessä Tulsassa. Hän yrittää vietellä Chandleria, kun Chandler joutuu viettämään joulun töissä.

Esitelty kymmenennellä kaudella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös Frendit (10. tuotantokausi)
190px Anna Faris at Observe and Report Premiere
Anna Faris esitti Ericaa, nuorta naista joka antoi lapsensa adoptoitavaksi Monicalle ja Chandlerille.
 • Erica (Anna Faris) — nuori ohiolainen nainen, joka päättää antaa lapsensa adoptoitavaksi Monicalle ja Chandlerille jaksossa “The One with the Birth Mother” (tuotantokausi 10, jakso 9). Hän vierailee New Yorkissa jaksossa “The One Where Joey Speaks French” ja Monica ja Chandler esittelevät hänelle kaupunkia. Erica lähtee synnyttämään kymmenennen tuotantokauden jaksossa “The One with Rachel’s Going Away Party” ja synnyttää kaksoset, jotka nimeää Ericaksi ja Jackiksi, jaksossa “The Last One“.
 • Erica ja Jack — kaksoset, jotka Monica ja Chandler adoptoivat sarjan viimeisessä jaksossa. Paljastuu, etteivät Chandler ja Monica tienneet kaksosista ennen niiden syntymää. Chandler ehdottaa toisen antamista pois, mutta Monica kieltäytyy. Kaksoset saivat nimensä biologisen äidin Erican mukaan ja Monican ja Rossin isän Jack Gellerin mukaan.
 • Missy Goldberg (Ellen Pompeo) — nainen, joka kävi samaa koulua kuin Ross ja Chandler. Kouluaikana Ross ja Chandler tekivät sopimuksen, ettei kumpikaan tapaile häntä. Luokkakokouksessa jaksossa “The One Where the Stripper Cries” (tuotantokausi 10, jakso 11) kuitenkin selviää, että Chandler ja Missy tapailivat useita kertoja lukioaikana.
 • Benjamin Hobart (Greg Kinnear) — Nobel-palkittu paleontologi ja Rossin naisystävän Charlie Wheelerin entinen poikaystävä, joka esitellään jaksossa “The One with Ross’ Grant”. Hän tunnustaa Rossille rakastavansa yhä Charlieta ja yrittää rikkoa heidän suhteensa. Charlie ja Benjamin palaavat lopulta yhteen.
 • Amanda Buffamonteezi (Jennifer Coolidge) — Monican ja Phoeben vanha ystävä, joka asui samassa rakennuksessa kuin he ennen muuttoaan Englantiin. Englannissa hän alkoi käyttää teeskenneltyä brittiaksenttia. Hän väittää harrastaneensa seksiä Evel Knievelin kanssa.
 • Roy (Danny DeVito) — strippari, joka esitellään jaksossa “The One Where the Stripper Cries”. Monica ja Rachel palkkaavat hänet viime hetkellä Phoeben polttareihin, sillä Phoebe oli ilmaissut pettymyksensä kuultuaan, ettei polttareissa ole stripparia. Kun strippari saapuu, naiset yllättyvät sillä hän on vähintään 50 vuotta vanha. Kun hän näkee, ettei Phoebe pidä esityksestä, hän järkyttyy ja alkaa itkemään. Phoebe lohduttaa häntä ja kehottaa häntä ryhtymään opettamaan strippausta sen esittämisen sijaan.
 • Mackenzie (Dakota Fanning) — Monican ja Chandlerin uuden asunnon nykyisten omistajien tytär. Hän auttaa Joeyta näkemään Chandlerin ja Monican muuton hyvät puolet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Siirry ylös kohtaan: a b c Jicha, Tom: They leave as they began: With a buzz The Baltimore Sun. 24.5.2004. Arkistoitu 4.6.2011. Viitattu 11.2.2012. (englanniksi)
 2. Bianco, Robert: ‘Friends’ played great game of poker USA Today. 3.3.2004. Viitattu 11.2.2012. (englanniksi)
 3. McLellan, Dennis: Married … With Children Co-Creator Dies The Baltimore Sun. 12.2.2008. Arkistoitu 4.6.2011. Viitattu 11.2.2012. (englanniksi)
 4. Top 10 Chandler Bing Sarcastic Moments Dailytop10.net. Viitattu 11.2.2012. (englanniksi)
 5. Saah, Nadia: Friends til the end USA Today. 21.1.2004. Viitattu 11.2.2012. (englanniksi)
 6. Armstrong, Jennifer: ‘Friend’ Of The Day Entertainment Weekly. 25.4.2003. Arkistoitu 25.2.2009. Viitattu 13.2.2012. (englanniksi)
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search

This is a list of people, living or dead, accompanied by verifiable source citations associating them with schizophrenia, either based on their own public statements, or (in the case of dead people only) reported contemporary or posthumous diagnoses of schizophrenia. Remember that schizophrenia is an illness that varies with severity.

Regarding posthumous diagnoses: only a few famous people are believed to have been affected by schizophrenia. Most of these listed have been diagnosed based on evidence in their own writings and contemporaneous accounts by those who knew them. Also, persons prior to the 20th century may have incomplete or speculative diagnoses of schizophrenia.

Living people[edit]

Deceased[edit]

See also[edit]

References[edit]

 1. ^ Kathleen Luppi (1 July 2016). “40 years since a 5-minute shooting spree caused a lifetime of devastation, Cal State Fullerton remembers 7 lives lost”. Archived from the original on 13 December 2017. Retrieved 16 December 2017.
 2. ^ Nick Allen (30 March 2015). “Haroon Aswat, British Abu Hamza follower, pleads guilty in New York”. Telegraph. Archived from the original on 25 December 2017. Retrieved 4 April 2018.
 3. ^ “Yorkshire-born Abu Hamza follower pleads guilty in New York”. Yorkshire Standard. 31 March 2015. Archived from the original on 21 December 2017. Retrieved 16 December 2017.
 4. ^ “The Soloist”. www.rcpsych.ac.uk. Archived from the original on 24 May 2016. Retrieved 16 May 2016.
 5. ^ Barton, Laura (22 February 2015). “Babes in Toyland: ‘Our reunion is all about the friendship’. The Guardian. Archived from the original on 26 April 2016. Retrieved 6 May 2016.
 6. ^ Wojcik, Daniel (25 August 2016). Outsider Art: Visionary Worlds and Trauma. Univ. Press of Mississippi. ISBN 978-1-4968-0807-3.
 7. ^ Tomasina, Chiara Dalla (30 November 2020). “Cesare Cremonini e la vittoria contro la schizofrenia, un “mostro verde” e opprimente”.
 8. ^ “Will Elliott – Guests”. Coast to Coast AM. 22 January 2011. Archived from the original on 24 April 2013. Retrieved 15 March 2013.
 9. ^ “The Haunted Talent Behind ‘Layla’ Jim Gordon Won A Grammy For Co-writing The Song That Eric Clapton Reprised In The ’90s. But Honors Mean Little. Gordon Is Serving Time For The 1983 Slaying Of His Mother”. The Philadelphia Inquirer. 21 August 1994. Archived from the original on 5 July 2011.
 10. ^ Hammond, Darrell (7 November 2011). ‘SNL’s’ Darrell Hammond Reveals Cutting, Abuse”. Fresh Air. NPR. Archived from the original on 21 September 2018. Retrieved 4 April 2018.
 11. ^ Sacks, Oliver (2007). Musicophilia: Tales of Music and the Brain (first ed.). New York: Vintage Books. p. 332. ISBN 978-1-4000-3353-9.
 12. ^ “Christian Slater wants ‘schizophrenic’ dad’s lawsuit tossed”. NY Daily News. Archived from the original on 22 April 2016. Retrieved 6 May 2016.
 13. ^ “Pipe bomb scares bring back memories of Salida ‘smiley face’ incident”. 25 October 2018.
 14. ^ Courney, Kevin (18 August 2012). “Then and now David Helfgott, pianist”. The Irish Times. Retrieved 15 January 2019.
 15. ^ “CNN Transcript – TalkBack Live: Should John Hinckley Be Allowed to Go on Unsupervised Trips? – April 11, 2000”. transcripts.cnn.com. Archived from the original on 27 May 2016. Retrieved 16 May 2016.
 16. ^ “New documentary on H.R. of Bad Brains sheds light on his untold story”. Archived from the original on 28 October 2017. Retrieved 28 October 2017.
 17. ^ Harrison, Ellie (8 November 2020). “Sasha Lane: ‘American Honey saved my life’. Independent.{{cite news}}: CS1 maint: url-status (link)
 18. ^ French, Megan (11 April 2016). ‘Star Wars’ Actor Jake Lloyd Moved From Jail to Psychiatric Facility for Schizophrenia: Report”. US Magazine. New York City: American Media. Retrieved 15 January 2019.
 19. ^ Lacey, Marc (25 May 2011). “Suspect in Shooting of Giffords Ruled Unfit for Trial”. The New York Times. Retrieved 26 May 2011.
 20. ^ “Home”. Rufus May. Archived from the original on 13 March 2013. Retrieved 15 March 2013.
 21. ^ “Films”. The Sunnyboy. Archived from the original on 14 February 2014. Retrieved 23 February 2014.
 22. ^ Elyn Saks (12 August 2012). “My life with schizophrenia”. CNN.
 23. ^ Elyn Saks (2012). “A tale of mental illness — from the inside”. TEDGlobal. Archived from the original on 6 November 2018. Retrieved 16 December 2017.
 24. ^ “Just Like Someone Without Mental Illness Only More So by Mark Vonnegut, M.D.: 9780385343800 | PenguinRandomHouse.com: Books”. PenguinRandomhouse.com.
 25. ^ “Just Like Someone Without Mental Illness Only More So”. www.goodreads.com.
 26. ^ Freedom du Lac, J. (2 December 2007). “It Wasn’t All Fun, Fun, Fun”. The Washington Post.
 27. ^ Chet Cooper; Gillian Friedman. “Brian Wilson – A Powerful Interview”. Ability Magazine.
 28. ^ “Jeffrey Arenburg back in Ottawa after ’95 shooting death of TV sportscaster”. www.cbc.ca. Archived from the original on 9 June 2016. Retrieved 24 May 2016.
 29. ^ Artaud, Estate of Antonin. “Antonin Artaud :: Biography (1896–1948) :: Gallery”. www.leninimports.com. Archived from the original on 31 March 2016. Retrieved 6 May 2016.
 30. ^ “SYD BARRETT, FOUNDER OF PINK FLOYD BAND, SUFFERER OF SCHIZOPHRENIA, PASSED AWAY THIS WEEK”. schizophrenia.com/. Archived from the original on 15 June 2020. Retrieved 15 June 2020.
 31. ^ “BBC Russian – Наука и техника – Гениальность или безумие: две стороны одной медали?”. www.bbc.com (in Russian). 30 September 2009. Archived from the original on 11 August 2016. Retrieved 6 May 2016.
 32. ^ Natasha Albert; Erin Allen; Sherri Armistead; Josh Bradley. “Herb Baumeister “The I-70 Strangler” (PDF). Department of Psychology, Radford University. Archived (PDF) from the original on 15 February 2017.
 33. ^ “Ronettes singer Estelle Bennett dies at age 67”. NJ.com. 13 February 2009. Archived from the original on 12 April 2016. Retrieved 6 May 2016.
 34. ^ “Arturo Bispo do Rosario: The Sculptor Who Saved the World, The Genius of Disability, The Essay – BBC Radio 3”. BBC. Archived from the original on 27 April 2016. Retrieved 16 May 2016.
 35. ^ “HEALTH | Mental illness ‘at the root of jazz’. BBC News. 10 July 2001. Archived from the original on 19 January 2013. Retrieved 15 March 2013.
 36. ^ Addison, Heather (2003). Hollywood and the Rise of Physical Culture. Routledge. pp. 124–5. ISBN 978-0-415-94676-6.
 37. ^ “The Life and Death of Richard Brautigan”. Rolling Stone. 11 April 1985. Archived from the original on 10 June 2016. Retrieved 6 May 2016.
 38. ^ Mahoney, Elisabeth (8 February 2011). “Radio review: Out of the Vortex”. The Guardian.
 39. ^ Bastos, Othon (2006). “Camille Claudel: a revulsion of nature. The art of madness or the madness of art?”. Jornal Brasileiro de Psiquiatria. 55 (3): 250–253. doi:10.1590/S0047-20852006000300012.
 40. ^ swissinfo.ch, Michèle Laird. “The creative schizophrenia of Aloïse – SWI swissinfo.ch”. SWI swissinfo.ch. Archived from the original on 3 October 2016. Retrieved 6 October 2016.
 41. ^ “Csontváry Kosztka Tivadar munkássága a pszichobiográfia tükrében + FOTÓK”. Szeged Ma – tények és vélemények. Archived from the original on 3 May 2016. Retrieved 24 May 2016.
 42. ^ Hicks, Jesse. “God’s Lonely Programmer”. Motherboard. Vice Media. Archived from the original on 9 November 2018. Retrieved 30 November 2018.
 43. ^ O’Neill, Ann (19 December 2014). ‘Foxcatcher’: The crazy du Pont next door”. CNN. Archived from the original on 8 October 2016. Retrieved 8 October 2016.
 44. ^ “Famous People with Schizophrenia”. Buzzle.com. Archived from the original on 28 October 2013. Retrieved 15 March 2013.
 45. ^ “HistoryLink.org- the Free Online Encyclopedia of Washington State History”. www.historylink.org. Archived from the original on 3 May 2016. Retrieved 6 May 2016.
 46. ^ “Естественно-научные исследования творческого процесса”. www.characterology.ru. Archived from the original on 4 March 2016. Retrieved 6 May 2016.
 47. ^ “Larry ‘Wild Man’ Fischer”. Telegraph.co.uk. Archived from the original on 2 May 2017. Retrieved 6 October 2016.
 48. ^ Ludwig, Arnold M. (1995). The Price of Greatness: Resolving the Creativity and Madness Controversy. Guilford Press. p. 141. ISBN 978-0-89862-839-5.
 49. ^ Maclagan, David (15 January 2010). Outsider Art: From the Margins to the Marketplace. Reaktion Books. ISBN 978-1-86189-717-6.
 50. ^ “Teds väg mot självmord”. Expressen. Archived from the original on 24 April 2016. Retrieved 6 May 2016.
 51. ^ “Paul Goesch – Artists – Moeller Fine Art”. www.moellerfineart.com. Archived from the original on 30 April 2016. Retrieved 6 May 2016.
 52. ^ Yusuf, Muhammad Khayr Ramadan (2002). Tatimmat al-Aʻlām تتمة الأعلام (in Arabic). Vol. 1 (first ed.). Beirut, Lebanon: Dar Ibn Hizm. p. 151.
 53. ^ Tillet, Salamishah (27 May 2019). “One Fateful Night With Donny Hathaway”. New York Times. Retrieved 27 December 2021.
 54. ^ “Sigrid Hjertén: Radically Modern”. www.schirn.de. 10 December 2015. Archived from the original on 25 March 2016. Retrieved 6 May 2016.
 55. ^ Frey, John Andrew (1999). A Victor Hugo Encyclopedia. Greenwood Publishing Group. pp. 129–30. ISBN 978-0-313-29896-7.
 56. ^ Burr, Ty (24 July 2011). “His life is troubling, his fame disturbing”. The Boston Globe. Archived from the original on 19 February 2012. Retrieved 15 January 2019.
 57. ^ “Uni ja kuolema”. Elisa Kirja. Archived from the original on 3 June 2016. Retrieved 6 May 2016.
 58. ^ zavod-parnas.org. “Marij Kogoj”. www.gradez.si. Archived from the original on 12 April 2017. Retrieved 6 May 2016.
 59. ^ Campbell, Duncan (3 September 2015). “The selling of the Krays: how two mediocre criminals created their own legend”. theguardian.com. Archived from the original on 31 December 2016. Retrieved 31 December 2016.
 60. ^ DailyTop10 (10 September 2011). “Top 10 Celebrities With Schizophrenia”. The Daily Top 10. Archived from the original on 16 March 2013. Retrieved 15 March 2013.
 61. ^ Clements, Andrew (18 April 2012). “Jakob Lenz – review”. The Guardian. Archived from the original on 13 March 2016. Retrieved 6 May 2016.
 62. ^ “Elfriede Lohse-Wächtler”. www.fembio.org. Archived from the original on 16 April 2016. Retrieved 6 May 2016.
 63. ^ Laing, Olivia (22 May 2015). “Agnes Martin: the artist mystic who disappeared into the desert”. The Guardian. ISSN 0261-3077. Archived from the original on 10 September 2016. Retrieved 6 October 2016.
 64. ^ “Charlie Manson: The Life and Delusions”. The Huffington Post. 14 October 2013. Archived from the original on 9 August 2016. Retrieved 24 May 2016.
 65. ^ Lundstroem, L. (1964). “Charles Meryon (1821–67), Schizophrenic Painter-Engraver”. Acta Psychiatr. Scand. (in French). 39(S180) (S180): 159–165. doi:10.1111/j.1600-0447.1964.tb04905.x. PMID 14345190. S2CID 143487056.
 66. ^ “Contributors – Oxford English Dictionary”. Oxford English Dictionary. Archived from the original on 4 May 2016. Retrieved 24 May 2016.
 67. ^ ‘American Muse’ story of beauty from Oswego County carved in stone, forgotten in memory”. Watertown Daily Times. Archived from the original on 2 December 2016. Retrieved 1 December 2016.
 68. ^ Laura Freberg, Discovering Biological Psychology (Centgage Learning, 2010), p. 457.
 69. ^ “THE BROADER PICTURE : The art of schizophrenia”. The Independent. 17 November 1996. Archived from the original on 24 March 2016. Retrieved 6 May 2016.
 70. ^ “Nelligan, Emile | Representative Poetry Online”. rpo.library.utoronto.ca. Archived from the original on 2 May 2016. Retrieved 6 May 2016.
 71. ^ Leighton C. Whitaker, Schizophrenic Disorders: Sense and Nonsense in Conceptualization, Assessment, and Treatment (Springer Science & Business, 1992), pp. 65–66.
 72. ^ “5 Things You Didn’t Know About J. Michael Straczynski”. Television Academy Interviews. 27 October 2017. Retrieved 8 December 2019.
 73. ^ “Michael O’Hare”. IMDb. Retrieved 8 December 2019.
 74. ^ Will Crutchfield (2 August 1989). “John Ogdon, 52, a British Pianist Who Championed the New, Dies”. New York Times. Archived from the original on 29 November 2016. Retrieved 10 February 2017.
 75. ^ Lowe, Jaime (25 November 2008). Digging for Dirt: The Life and Death of ODB. Macmillan. ISBN 978-1-4299-9609-9.
 76. ^ “Bettie Page ‘Revealed All’ to Mark Mori, Director of Sexy, New Biopic”. The Huffington Post. 13 May 2014. Archived from the original on 25 March 2016. Retrieved 6 May 2016.
 77. ^ Adams, Tim, The Interview: Robert Pirsig Archived 2017-03-27 at the Wayback Machine, The Guardian, 19 November 2006. Retrieved 8 December 2016.
 78. ^ Wills, Geoffrey I. (September 2003). “Forty lives in the bebop business: Mental health in a group of eminent jazz musicians”. British Journal of Psychiatry. 183 (3): 255–259. doi:10.1192/bjp.183.3.255. PMID 12949000.
 79. ^ David Ovalle (22 January 2016). “Miami-Dade prison inmate death in shower ruled accidental, sources say”. Miami Herald. Archived from the original on 24 January 2016. Retrieved 16 May 2016.
 80. ^ Perone, Tim (13 December 2009). “I Slept with Joey Ramone”. New York Post. Archived from the original on 3 May 2016. Retrieved 6 May 2016.
 81. ^ Schizophrenia: The Bearded Lady Disease. 24 August 2010. ISBN 978-1-4490-7199-8. Retrieved 15 March 2013.
 82. ^ Carley, Steven G. (15 August 2013). The Case of Daniel Paul Schreber. SGC Production.
 83. ^ Indriolo, Osvaldo. “Memory of Ingo Schwichtenberg”. www.kingofdrums.net. Archived from the original on 19 August 2016. Retrieved 13 December 2016.
 84. ^ “Forgotten mathematics legend Vashishtha Narayan Singh back in academia – Times of India”. The Times of India. Archived from the original on 19 June 2016. Retrieved 6 May 2016.
 85. ^ “Valerie Jean Solanas (1936–88)”. The Guardian. 7 March 2005. ISSN 0261-3077. Archived from the original on 21 September 2016. Retrieved 24 October 2016.
 86. ^ Spungen, Deborah (1984). And I Don’t Want to Live This Life. ISBN 9780449911419.
 87. ^ “JORDAN: Schizophrenia”. JORDAN: Schizophrenia. Time. 18 August 1952. Archived from the original on 8 March 2016.
 88. ^ “3rd Ex-Officer in Thomas Case Won’t Face Charges”. NBC Southern California. Archived from the original on 26 December 2015. Retrieved 16 May 2016.
 89. ^ “Letters -DAWN Magazine; March 16, 2008”. Archives.dawn.com. Archived from the original on 21 January 2013. Retrieved 15 March 2013.
 90. ^ “Pispalan kirjailija – Lauri Viita” (PDF). City of Tampere. Archived (PDF) from the original on 7 January 2018. Retrieved 6 May 2016.
 91. ^ “Louis Wain: The Man Who Drew Cats”. Dangerous Minds. 26 July 2009. Archived from the original on 14 March 2013. Retrieved 15 March 2013.
 92. ^ Partl, S.; Pfuhlmann, B.; Jabs, B.; Stöber, G. (January 2011). “‘Meine Krankheit ist eine Kopfkrankheit, die schwer zu definieren ist’: Robert Walser (1878–1956) in seiner psychischen Erkrankung” [‘My disease is one of the mind and difficult to define’: Robert Walser (1879–1956) and his mental illness]. Der Nervenarzt (in German). 82 (1): 67–78. doi:10.1007/s00115-009-2914-y. PMID 21274695. S2CID 23475235.
 93. ^ University, Cornell. “Aby Warburg | Mnemosyne”. warburg.library.cornell.edu. Archived from the original on 29 July 2016. Retrieved 9 October 2016.
 94. ^ Keepnews, Peter (23 October 2013). “Butch Warren, 74, Prominent Jazz Bassist, Dies”. The New York Times. ISSN 0362-4331. Archived from the original on 4 November 2017. Retrieved 28 October 2016.
 95. ^ Goldman, J. (1 January 2001). “Hannah=hannaH: Politics, Ethics, and Clairvoyance in the Work of Hannah Weiner”. Differences. 12 (2): 121–168. doi:10.1215/10407391-12-2-121. S2CID 153349025.
 96. ^ Treitel, Corinna (9 March 2004). A Science for the Soul: Occultism and the Genesis of the German Modern. JHU Press. ISBN 978-0-8018-7812-1.
 97. ^ “Bands”. Alternative Tentacles. Retrieved 15 March 2013.[permanent dead link]
 98. ^ Spoerri, Daniel Baumann, Elka. “Adolf Wölfli: biography”. www.adolfwoelfli.ch. Archived from the original on 27 June 2016. Retrieved 6 May 2016.
 99. ^ “Two Halves: Unica Zürn – Siglio Press”. Siglio Press. 12 February 2013. Archived from the original on 1 June 2016. Retrieved 6 May 2016.
Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhdysvaltalaisen tilannekomediasarjan Frendit kymmenellä tuotantokaudella esiintyy kuusi päähenkilöä ja lukuisia muita sivuhenkilöitä.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella päähenkilön esittäjällä oli kokemusta tilannekomediasarjoista ennen Frendejä.

 • Rachel Karen Green (Jennifer Aniston) — muotiharrastaja ja Monican paras ystävä lukiosta. Rachel ja Ross Geller ovat on-off-suhteessa koko sarjan ajan. Rachelin ensimmäinen työ on tarjoilijana Central Perkissa. Hän saa myöhemmin apulaisostajan paikan Bloomingdale’silla ja Ralph Laurenilla. Ennen rooliaan Frendeissä Aniston oli näytellyt useissa epäonnistuneissa televisiosarjoissa.[1] Näyteltyään kriitikoiden pilkkaamassa elokuvassa Leprechaun, hän oli valmis luopumaan näyttelijän urasta, kunnes hän koe-esiintyi Frendeihin
 • Phoebe Buffay-Hannigan (Lisa Kudrow) — omalaatuinen hieroja ja muusikko (eräs hänen tunnetuimmista kappaleistaan on ”Smelly Cat”). Phoebesta tuli koditon hänen ollessaan 14-vuotias ja hän joutui elämään kadulla. Ennen rooliaan Frendeissä Kudrow oli esittänyt Phoeben kaksoissiskoa Ursula Buffayta televisiosarjassa Hulluna sinuun, ja hän uusi roolin Frendeissä.[1] Ennen näyttelijänuraa Kudrow oli työskennellyt muun muassa tutkijana isälleen.
 • Joseph “Joey” Francis Tribbiani, Jr. (Matt LeBlanc) — vaikeuksissa oleva näyttelijä, joka rakastaa ruokaa ja joka tuli tunnetuksi kuvitteellisesta tohtori Drake Ramorayn roolistaan televisiosarjassa Päivien viemää. Joey on naistenmies ja hänellä on useita naisystäviä sarjan aikana (hänen iskulauseensa on “How’r you doin’?”), ja hän rakastuu Racheliin kahdeksannella kaudella. Ennen rooliaan Frendeissä LeBlanc oli esiintynyt lyhytaikaisessa televisiosarjassa TV 101 ja pienemmässä roolissa televisiosarjassa Pulmuset.[3]
 • Ross Eustace Geller (David Schwimmer) — paleontologi, joka työskentelee luonnonhistoriallisessa museossa ja myöhemmin professorina New Yorkin yliopistolla. Rossilla on takanaan kolme epäonnistunutta avioliittoa (mukaan lukien yksi, joka oli päättynyt jo ennen sarjan alkua), ja hän on-off-suhteessa Rachelin kanssa koko sarjan ajan. Ennen rooliaan Frendeissä Schwimmer oli näytellyt pientä roolia televisiosarjoissa Kesä 68 ja NYPD Blue. Schwimmer on sarjan näyttelijöistä ainoa, joka on oikeasti kotoisin New Yorkista.

Sivuhenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charles Bing[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Kathleen Turner

Charles Bing on Chandler Bingin isä. Hän on transvestiitti ja oli ennen naimisissa Nora Tyler Bingin kanssa, jonka kanssa hän ei enää ole väleissä. Chandler on kertonut useita muita kauhistuttaneita faktoja isästään, kuten sen, että hän ansaitsi viikkorahansa nyppimällä kulmakarvoja isältään ja tämän ystäviltä. Hän on esiintynyt Las Vegasissa Viva Las Gaygas show’ssa, missä myös Chandler avusti häntä nuorena. Hänen taiteilijanimensä on Helena Handbasket.

Ursula Buffay[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Lisa Kudrow

Ursula Pamela Buffay on fiktiivinen henkilö televisiosarjoista Hulluna sinuun ja Frendit. Ursula on Phoeben ilkeä kaksoissisar, joka ei ole kummoisissa puheväleissä siskonsa kanssa. Hän on toiminut myös pornotähtenä.

Carol Willick[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Jane Sibbett

Carol Willick on Ross Gellerin entinen vaimo ja Susan Bunchin lesbokumppani. Hänellä ja Susanilla oli suhde jo tämän ollessa naimisissa Rossin kanssa. Susanin ja Rossin välit ovat olleet huonot siitä lähtien, kun Ross syytti Susania Carolin “varastamisesta”.

Carol on opettaja ja huomasi olevansa lesbo Susanin tullessa kuvioihin. Carol ja Susan tapasivat kuntosalilla. Sekä Carolin vanhemmat että Ross järkyttyivät kun kuulivat että Carol on lesbo. Myöhemmin saatiin tietää että Carol on raskaana ja että lapsi on Rossin.

Jack Geller[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Elliott Gould

Jack Geller on Monican ja Rossin isä. Hän on humoristinen.

Gunther[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: James Michael Tyler

Gunther on Central Perk -kahvilan työntekijä. Gunther on rakastunut Rachel Greeniin, mutta hän ei uskalla kertoa tunteistaan, ennen kuin vasta aivan viimeisessä jaksossa.

Mike Hannigan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Paul Rudd

Mike Hannigan on Phoeben mies. Phoebe tapasi hänet sopiessaan järjestävänsä tuplatreffit Joeyn kanssa. Joey etsisi miehen Phoebelle ja Phoebe vastaavasti naisen Joeylle. Joey kuitenkin unohti treffit kokonaan, ja meni ajattelemattomuuttaan sanomaan Phoebelle miehen olevan nimeltään Mike. Niinpä Joey meni Central Perk -kahvilaan etsimään jotakuta miestä, jonka nimi on Mike. Hän löysi Mike Hanniganin ja järjesti tämän treffeille Phoeben kanssa.

Tag Jones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Eddie Cahill

Tag Jones oli Rachelin assistentti seitsemännellä tuotantokaudella. Oikeasti Rachelilla oli tarkoituksena palkata eräs nainen nimeltään Hilda, mutta päätyi Tagiin koska piti hänestä niin paljon. Loppujen lopuksi Rachel ja Tag päätyvät yhteen ja kiitos tästä kuuluu Joeylle ja tämän möläytykselle “Sanoinhan että hän tykkää takaisin” Monen selityksen jälkeen he alkavat seurustella. Rachel lopettaa suhteen jaksossa “Kolmekymppiset” koska halusi vakavemman suhteen (Tag oli tuolloin 24 ja Rachel 30). Se ei ollut tosin viimeinen kerta kun Tag nähtiin sillä, jaksossa “Punainen paita” Phoebe kutsuu Tagin koska epäilee tämän olevan Rachelin lapsen isä.

Mr. Heckles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Larry Hankin

Mr. Heckles oli vanha mies, joka asui asunnossa Monican ja Rachelin alapuolella. Hän valitti usein näiden aiheuttamasta melusta, vaikkeivat nämä koskaan tehneet mitään, ja hakkasi asuntonsa kattoon luudalla.

Herra Hecklesin kuolema” -jaksossa Mr. Heckles kuoli hakatessaan luudallaan kattoon ja jätti kaiken omaisuutensa “yläkerran meluaville tytöille”. Ystävykset menivät tutkimaan tämän tavaroita, mutta ne olivat pääasiassa roskaa. Chandler Bing kuitenkin samaistui Mr. Hecklesiin löytäessään useita yhtäläisyyksiä heidän välillään.

Janice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Maggie Wheeler

Janice Litman-Goralnik (o.s. Hosenstein) oli Chandlerin entinen tyttöystävä. Janicen muistaa ja tunnistaa parhaiten sanonnasta ” Oh – my – God”, jota Janice sanoi aina kun törmäsi muihin Frendeihin, etenkin Chandleriin. Janicen nauru on myös niitä asioita, joista hänet muistaa ja tunnistaa. Janice on myös ehkä merkittävin Frendien sivuhenkilöistä. Hänet nähtiin tai kuultiin sarjan jokaisella tuotantokaudella.

Joanna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Alison LaPlaca

Joanna oli Rachelin johtaja Bloomingdale’sissa, joka tapaili Chandleria muutamaan kertaan. “Bailaamaan”-jaksossa Joanna lupasi Rachelille ylennyksen, mutta kuoli auton törmättyä häneen, eikä tämä ylennys koskaan toteutunut.

Estelle Leonard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: June Gable

Estelle Leonard oli Joey Tribbianin agentti, joka hankki tälle rooleja. Vaikka hän saikin Joeylle Dr. Drake Ramorayn roolin Päivien viemää -saippuaoopperaan, hän ei ollut kovinkaan hyvä työssään ja useimmat Joeyn roolit olivat pieniä. Kerran Estelle myös uskoi, että Joey oli antanut hänelle potkut ja yritti sabotoida hänen uraansa.

Estellen muita asiakkaita oli näyttelijä koirapyramidin kanssa ja Al Zebooker, mies joka syö paperia. Estelle kuoli kymmenennellä tuotantokaudella ja siihen aikaan hänen ainoat asiakkaat olivat Joey ja Al Zebooker.

Marcel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marcel oli Ross Gellerin lemmikkinä ollut kapusiiniapina ensimmäisellä tuotantokaudella. Se oli laiton eksoottinen eläin, jonka eläinsuojelun työntekijä Luisa (Rachelin ja Monican entinen luokkakaveri) oli ottaa haltuunsa. Ross lahjoitti Marcelin San Diegon eläintarhaan tämän muututtua seksuaalisesti aggressiiviseksi. Ross sai kuitenkin tietää myöhemmin, että Marcel varastettiin eläintarhasta ja siitä tuli myöhemmin maskotti olutyhtiön mainoksiin. Ystävykset näkivät Marcelin viimeisen kerran Outbreak 2: The Virus Takes Manhattan -elokuvan kuvauksissa, jossa tämä esiintyi.

Katie, yksi Marcelia esittävistä apinoista, itse asiassa esiintyi todellisuudessa elokuvassa Tuntematon uhka (Outbreak).

Eddie Menuek[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Adam Goldberg

Eddie Menuek oli Chandlerin kämppis toisella tuotantokaudella.

Eddie muutti Chandlerin luokse Joeyn muutettua omaan asuntoonsa. He tapasivat supermarketissa Eddien auttaessa Chandleria valitsemaan chorizoa. Chandlerille kuitenkin selvisi myöhemmin ettei heillä ole mitään yhteistä; Eddie vihasi Baywatchia, varasti mallinuken pään Macy’sta ja kuivatti hedelmiä hysteerisesti. Pian Chandler tapasi Eddien entisen tyttöystävän, Tillyn, jonka Eddie sanoi tuhonneen elämänsä. Tilly saapui tuomaan Eddien vanhaa, tyhjää akvaariota. Eddie kuitenkin näki Tillyn ja tyhjän tankin tämän juuri ollessa lähtemässä uskoen, että Chandler makasi Tillyn kanssa ja tappoi Buddyn, Eddien kultakalan. Eddie päätti korvata kalan kultakalakeksillä.

Pian Chandler päätti, että Eddien täytyisi lähteä, sillä hän muun muassa katseli nukkuvaa Chandleria öisin. Useiden yritysten jälkeen Chandler sai viimein Eddien muuttamaan. Hän raahasi tämän tavarat ulos asunnosta Joeyn kanssa, ja väitti Eddielle ettei ollut koskaan asunut hänen kanssaan, minkä Eddie uskoi.

Ruma alaston mies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruma alaston mies on hahmo, joka asuu Monican asunnon läheisessä asunnossa. Hänen oikea nimensä ei ole tiedossa, vaan päähenkilöt kutsuvat tätä “rumaksi alastomaksi mieheksi”, koska hän oli ruma, lihava ja kulki asunnossaan alasti. Häntä ei kuitenkaan kutsuttu aina tällä nimellä vaan eräässä jaksossa Phoebe kutsui häntä “söpöksi alastomaksi mieheksi”. Lisäksi Rachelin äiti kutsui häntä “epäviehättäväksi alastomaksi mieheksi, joka soittaa selloa“.

Sarjassa häntä kuvattiin vain kahdesti. Kerran, kun tämän luultiin kuolleen, ja silloinkin näytettiin vain hänen vatsansa, ja myöhemmin uudestaan selän takaa.

Ruma alaston mies asui asunnossa suoraan vastapäätä Rachelin ja Monican asuntoa ja tästä syystä jokainen asunnossa olleista kykeni näkemään suoraan miehen asuntoon. Ensimmäisinä vuosina ystävykset katselivatkin usein miehen asuntoon selostaen mitä siellä tapahtuu. Kerran he uskoivat miehen olevan kuollut ja kokosivat pitkän tökkimisvälineen, jolla koettivat onko tämä hengissä.

Eräässä jaksossa ystävykset saivat tietää, että ruma alaston mies oli muuttamassa pois ja vuokraamassa asuntoaan (samalla he huomasivat ironisen seikan; useissa miehen laatikoista oli vaatteita). Useat henkilöt yrittivät saada asunnon itselleen, mukaan lukien Ross Geller, joka loppujen lopuksi voitti kilpailijansa menemällä miehen luokse syömään tämän seuraksi ostamiaan minimuffinseja (alastomana Rossina). Näin mies muutti pois eivätkä ystävykset enää kyenneet katselemaan häntä Monican ja Rachelin asunnosta.

Rumasta alastomasta miehestä ei kuulunut tämän jälkeen mitään, eikä hän esiintynyt viimeisessä jaksossa.

Russ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: David Schwimmer

Russ oli Frendeissä toisella tuotantokaudella esiintynyt sivuhahmo, joka oli täsmälleen samanlainen kuin Ross. Russ oli Rachelin poikaystävä, mutta Rachel erosi kuitenkin hänestä kun tajusi tämän muistuttavan liikaa Rossia.

Judy Geller[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Christina Pickles

Judy on Monican ja Rossin äiti. Hän suosi vanhempaa lastaan, eli Rossia, joten Monica on aina yrittänyt tavoitella vanhempiensa suosiota.

Emily Waltham[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Helen Baxendale

Emily on Ross Gellerin toinen vaimo/avioero, hieman kontrollifriikki ja brittiläinen. Emily tuli mukaan Frendeihin 4. tuotantokauden puolivälissä Rachelin pomon pahasuisena veljentyttärenä, mutta myöhemmin hän on ystävällinen ja tunteellinen. Jätettyään Rossin (koska Ross sanoi alttarilla “Rachel”) hän vaatii Rossia olemaan koskaan tapaamatta Rachelia ja tätähän Ross ei voi tehdä…

Amy Green[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Christina Applegate

Amy on Rachel Greenin sisko. Amy esiintyy sarjassa kahdesti. Hänet kuvataan hyvin itsekeskeisenä ja hieman tyhmänäkin henkilönä; hän ei esimerkiksi ikinä muista ihmisten oikeita nimiä ja Rachelin mukaan Amy varastaa aina kaiken mitä Rachelilla on. Ensimmäisen kerran hänet tavataan, kun hän tulee lainaamaan Rachelilta hiustensuoristajaa treffejään varten. Treffit kuitenkin peruuntuvat, koska miehen vaimo palasi kaupunkiin ja Rachel kutsui Amyn Monica Gellerin luokse kiitospäivän aterialle. Aterialla Rachel ja Amy riitaantuvat, koska Rachel sanoo, ettei antaisi Emmaa Amylle jos kuolisi. Seuraavan kerran hänet tavataan kun hän tulee kertomaan, että on menossa naimisiin entisen poikaystävänsä isän kanssa, tuon hienon asunnon takia. Rachel rohkaisee Amya jättämään miehen ja etsimään itselleen jonkun jota rakastaa. Amy noudattaa neuvoa, mutta muuttaakin Rachelin ja Joey Tribbianin luokse.

Jill Green[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Reese Witherspoon

Jill on Rachel Greenin sisko. Hän esiintyy kahdessa peräkkäisessä jaksossa, joista ensimmäisessä hän saapuu Chandler Bingin ja Monican asunnolle, koska luulee Rachelin yhä asuvan siellä. Hän kertoo, että heidän isänsä ei enää anna hänelle rahaa, ja että tuo käski Jillin tulla oppimaan elämistä “ainoalta tyttäreltä josta hän on ylpeä”. Hän myös kertoo, että syy tähän oli se, että hän osti ystävälleen veneen. Rachel lupaa auttaa siskoaan, mutta se osoittautuu varsin hankalaksi, sillä tämä on opetellut luottokorttien numerot ulkoa, eikä lopeta shoppailua. Rachel myös vahingossa saa Jillin lähtemään Ross Gellerin kanssa treffeille, jonka jälkeen Rachel on todella mustasukkainen, peläten Rossin ja Jillin menevän naimisiin. Ross kuitenkin lupaa Rachelille, ettei enää käy treffeillä Jillin kanssa, jos se häiritsee Rachelia. Tästä taas syntyy riita Rachelin ja Jillin välille ja Jill koettaa saada Rossin kanssaan sänkyyn kostoksi siskolleen. Tämä ei kuitenkaan onnistu ja Jill lähtee. Tästä huolimatta Jill on kuvattu Rachelin suosikkisiskona; tämä mainitaan samassa jaksossa kun Amy tulee ensi kertaa vierailulle. Myöhemmin Rachel saa myös kuulla Amylta, että Jillin Atkinsin dieetti meni mönkään ja tämä on lihonut.

Pete Becker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä: Jon Favreau

Pete on Monican miljonääripoikaystävä kolmannella tuotantokaudella. Monica ei ollut aluksi ihastunut Peteen, mutta myöhemmin heillä oli aika vakavakin suhde. Monica jätti Peten tämän aloitettua uran häkkitaistelijana.

Esitelty yhdeksännellä tuotantokaudella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

190px Paul Rudd LF
Paul Rudd esitti Phoeben miesystävää ja aviomiestä Mike Hannigania yhdeksännellä ja kymmenennellä tuotantokaudella.
 • Michael “Mike” Hannigan (Paul Rudd) — Phoeben miesystävä ja myöhemmin aviomies: jaksossa “The One with the Pediatrician” (tuotantokausi 9, jakso 3) Joey unohtaa luvanneensa järjestää Phoebelle treffiseuraa. Joey valehtelee Phoebelle ja kertoo järjestäneensä hänelle miehen, joka on nimeltään Mike. Tämän jälkeen Joey menee Central Perkiin ja huutaa miestä nimeltä “Mike”. Mike Hannigan vastaa Joeylle ja Joey ottaa hänet mukaan tuplatreffeille. Lopulta Mike ja Phoebe muuttavat yhteen. Kun Phoebe kertoo haluavansa joskus naimisiin, Mike kertoo hänelle että hänen entinen avioliittonsa ei sujunut hyvin eikä hän halua ikinä naimisiin, joten he eroavat. He kuitenkin huomaavat, etteivät voi olla erossa toisistaan ja he palaavat yhteen jaksossa “The One with the Memorial Service” (tuotantokausi 9, jakso 17). Jaksossa “The One in Barbados, Part 1” Mike kosii Phoebea samaan aikaan kuin Phoeben entinen miesystävä David. Phoebe ei suostu kummankaan kosintaan, mutta kertoo Mikelle haluavansa olla hänen kanssaan. Myöhemmin Mike eroaa tyttöystävästään Precious (Anne Dudek) – Mike oli tapaillut Preciousta sillä aikaa, kun he olivat olleet erossa Phoeben kanssa. Jaksossa “The One Where Rachel’s Sister Babysits” (tuotantokausi 10, jakso 5) Mike kosii Phoebeta ja he menevät naimisiin. Kun Phoebe ehdottaa muuttavansa nimekseen “Prinsessa Consuela Bananahammock”, Mike kertoo muuttavansa nimensä “Paska Pussiksi”. Mike tekee pienen esiintymisen myös sarjan päätösjaksossa.
 • Theodore ja Bitsy Hannigan (Gregory Itzin ja Cristine Rose) — Miken rikkaat ja ylimieliset vanhemmat. Mike esittelee Phoeben heille, mutta he tekevät selväksi, etteivät halua Phoebea sukuunsa. Mike kuitenkin uhmaa heitä ja kertoo rakastavansa Phoebea vanhempiensa ja näiden ystävien edessä. He osallistuvat Phoeben ja Miken häihin jaksossa “The One with Phoebe’s Wedding”.
 • Leonard Hayes (Jeff Goldblum) — ohjaaja, jonka mielestä Joeyn esiintyminen ei ole “tarpeeksi kiireellistä”; Joey päättää juoda paljon nesteitä, joten toisen koe-esiintymisen aikana hänen tarvitsee päästä vessaan.
 • Amy Green (Christina Applegate) — Rachelin toinen sisko, joka esiintyy ensimmäisen kerran jaksossa “The One with Rachel’s Other Sister” (tuotantokausi 9, jakso 8). Hän saapuu Monican ja Chandlerin kiitospäivän aterialle, jossa hän hermostuu, sillä hänelle kerrotaan ettei hän saa Emman huoltajuutta, jos Rachel ja Ross kuolevat. Hän esiintyy myös jaksossa “The One Where Rachel’s Sister Babysits”, jossa hän kertoo Rachelille naivansa entisen poikaystävänsä rikkaan isän. Rachel yrittää opettaa hänelle vastuullisuutta ja antaa hänen vahtia Emmaa. Amy hankkii Emman korviin reiät.
Applegate voitti Primetime Emmy -palkinnon kategoriassa Outstanding Guest Actress in a Comedy Series esiintymisestään jaksossa “The One with Rachel’s Other Sister”, ja hän sai toisen ehdokkuuden esiintyessään jaksossa “The One Where Rachel’s Sister Babysits”.
 • Gavin Mitchell (Dermot Mulroney) — Rachelin sijainen Ralph Laurenilla. Rachelin pomo Zelner pitää Gavinista, joten Rachel päättää äitiyslomansa suunniteltua aikaisemmin jaksossa “The One Where Rachel Goes Back to Work” (tuotantokausi 9, jakso 11). Heidän työsuhteensa parantuu jaksossa “The One with Phoebe’s Rats”, ja he suutelevat Rachelin syntymäpäiväjuhlissa. Jaksossa “The One Where Monica Sings” (tuotantokausi 9, jakso 13) Rachel kertoo Gavinille, että vaikka hän pitää hänestä, suhde olisi monimutkainen Rossin takia.
 • Steve (Phill Lewis) — Chandlerin pomo tämän ollessa työharjoittelussa. Esiintyy jaksoissa “The One Where Rachel Goes Back to Work”, “The One with the Mugging” ja “The One with the Lottery”, jossa hän tarjoaa Chandlerille työtä nuorempana copywriterina.
190px Aisha Tyler SDCC 2014
Komedienne Aisha Tyler esitti Joeyn ja myöhemmin Rossin naisystävää tuotantokausilla yhdeksän ja kymmenen.
 • Charlie Wheeler (Aisha Tyler) — viehättävä paleontologi, johon Ross rakastuu jaksossa “The One with the Soap Opera Party” (tuotantokausi 9, jakso 20). Ross suunnittelee pyytävänsä häntä ulos, mutta Joey ehtii aikaisemmin. Sen sijaan että Ross olisi katkera, hän auttaa Joeyta keksimään älykkäitä paikkoja, joihin tämä voisi viedä Charlien. Rossin konferensissa jaksossa “The One in Barbados” Charlie kertoo Joeylle ettei heillä ole mitään yhteystä ja he eroavat. Tämän jälkeen Charlie ja Ross alkavat seurustella. Jaksossa “The One with Ross’s Grant” (tuotantokausi 10, jakso 6) Charlie ja Ross eroavat, ja hän palaa yhteen entisen poikaystävänsä tohtori Benjamin Hobartin (Greg Kinnear) kanssa.
Charlien roolihahmo luotiin erityisesti vastalauseena kritiikkiin, jota Frendit sai siitä, että sarjassa oli nähty liian vähän etnisten vähemmistöjen edustajia. Aisha Tyler oli vasta sarjan toinen tummaihoinen näyttelijä ensimmäisen ollessa Gabrielle Unionin roolihahmo Kristen Lang jaksossa “The One with the Cheap Wedding Dress” (tuotantokausi 7, jakso 17).[6]
 • Molly (Melissa George) — Emman kaunis lastenhoitaja. Kun Joey näkee hänet, hän ihastuu välittömästi. Ross yrittää pitää Joeyta kaukana Mollysta, jonka johdosta Joey haluaa häntä yhä enemmän. Ross pyytää Chandleria katsomaan Joeyn perään. Kun Ross luennoi Joeylle, oveen koputetaan ja siellä on Mollyn tyttöystävä. He suutelevat ja Ross sanoo, että ei taidakaan olla mitään ongelmaa. Joey kuitenkin kiihottuu yhä enemmän siitä, että hän on lesbo. Molly esiintyy myös jaksossa “The One Where Monica Sings” (tuotantokausi 9, jakso 13).
 • Sandy (Freddie Prinze, Jr.) — Emman toinen lastenhoitaja. Kun Ross ja Rachel ovat haastatelleet useita naispuolisia lastenhoitaja, he yllättyvät nähdessään että Sandy on mies. Työhaastattelussa Sandy voittaa Rachelin puolelleen ja Rachel palkkaa Sandyn Rossin vastusteluista huolimatta. Sandy osoittaa olevansa erittäin pätevä ja hän opettaa jopa Joeyta, mutta Ross joutuu erottamaan hänet, sillä tämä ei voi sietää ajatusta miespuolisesta lastenhoitajasta.
 • Wendy (Selma Blair) — Chandlerin työkaveri tämän työskennellessä Tulsassa. Hän yrittää vietellä Chandleria, kun Chandler joutuu viettämään joulun töissä.

Esitelty kymmenennellä kaudella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös Frendit (10. tuotantokausi)
190px Anna Faris at Observe and Report Premiere
Anna Faris esitti Ericaa, nuorta naista joka antoi lapsensa adoptoitavaksi Monicalle ja Chandlerille.
 • Erica (Anna Faris) — nuori ohiolainen nainen, joka päättää antaa lapsensa adoptoitavaksi Monicalle ja Chandlerille jaksossa “The One with the Birth Mother” (tuotantokausi 10, jakso 9). Hän vierailee New Yorkissa jaksossa “The One Where Joey Speaks French” ja Monica ja Chandler esittelevät hänelle kaupunkia. Erica lähtee synnyttämään kymmenennen tuotantokauden jaksossa “The One with Rachel’s Going Away Party” ja synnyttää kaksoset, jotka nimeää Ericaksi ja Jackiksi, jaksossa “The Last One“.
 • Erica ja Jack — kaksoset, jotka Monica ja Chandler adoptoivat sarjan viimeisessä jaksossa. Paljastuu, etteivät Chandler ja Monica tienneet kaksosista ennen niiden syntymää. Chandler ehdottaa toisen antamista pois, mutta Monica kieltäytyy. Kaksoset saivat nimensä biologisen äidin Erican mukaan ja Monican ja Rossin isän Jack Gellerin mukaan.
 • Missy Goldberg (Ellen Pompeo) — nainen, joka kävi samaa koulua kuin Ross ja Chandler. Kouluaikana Ross ja Chandler tekivät sopimuksen, ettei kumpikaan tapaile häntä. Luokkakokouksessa jaksossa “The One Where the Stripper Cries” (tuotantokausi 10, jakso 11) kuitenkin selviää, että Chandler ja Missy tapailivat useita kertoja lukioaikana.
 • Benjamin Hobart (Greg Kinnear) — Nobel-palkittu paleontologi ja Rossin naisystävän Charlie Wheelerin entinen poikaystävä, joka esitellään jaksossa “The One with Ross’ Grant”. Hän tunnustaa Rossille rakastavansa yhä Charlieta ja yrittää rikkoa heidän suhteensa. Charlie ja Benjamin palaavat lopulta yhteen.
 • Amanda Buffamonteezi (Jennifer Coolidge) — Monican ja Phoeben vanha ystävä, joka asui samassa rakennuksessa kuin he ennen muuttoaan Englantiin. Englannissa hän alkoi käyttää teeskenneltyä brittiaksenttia. Hän väittää harrastaneensa seksiä Evel Knievelin kanssa.
 • Roy (Danny DeVito) — strippari, joka esitellään jaksossa “The One Where the Stripper Cries”. Monica ja Rachel palkkaavat hänet viime hetkellä Phoeben polttareihin, sillä Phoebe oli ilmaissut pettymyksensä kuultuaan, ettei polttareissa ole stripparia. Kun strippari saapuu, naiset yllättyvät sillä hän on vähintään 50 vuotta vanha. Kun hän näkee, ettei Phoebe pidä esityksestä, hän järkyttyy ja alkaa itkemään. Phoebe lohduttaa häntä ja kehottaa häntä ryhtymään opettamaan strippausta sen esittämisen sijaan.
 • Mackenzie (Dakota Fanning) — Monican ja Chandlerin uuden asunnon nykyisten omistajien tytär. Hän auttaa Joeyta näkemään Chandlerin ja Monican muuton hyvät puolet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Siirry ylös kohtaan: a b c Jicha, Tom: They leave as they began: With a buzz The Baltimore Sun. 24.5.2004. Arkistoitu 4.6.2011. Viitattu 11.2.2012. (englanniksi)
 2. Bianco, Robert: ‘Friends’ played great game of poker USA Today. 3.3.2004. Viitattu 11.2.2012. (englanniksi)
 3. McLellan, Dennis: Married … With Children Co-Creator Dies The Baltimore Sun. 12.2.2008. Arkistoitu 4.6.2011. Viitattu 11.2.2012. (englanniksi)
 4. Top 10 Chandler Bing Sarcastic Moments Dailytop10.net. Viitattu 11.2.2012. (englanniksi)
 5. Saah, Nadia: Friends til the end USA Today. 21.1.2004. Viitattu 11.2.2012. (englanniksi)
 6. Armstrong, Jennifer: ‘Friend’ Of The Day Entertainment Weekly. 25.4.2003. Arkistoitu 25.2.2009. Viitattu 13.2.2012. (englanniksi)

  En az 10 karakter gerekli


  HIZLI YORUM YAP